Geboortefotografie

“Maar als jij er bent
En ik zie hoe klein je bent
Voelt alles nieuw maar lijkt het of ik jou al jaren ken.
Ik hoop dat je ergens weet dat het jouw aan niets ontbreekt
Je meer dan welkom bent”

-Nick & Simon-

 

De uitgerekende datum kwam in zicht en alles was geregeld. De kinderen kunnen naar het kinderdagverblijf. Thuis kan alles doorgaan, mocht het laat worden. SD kaart leeg en meer dan genoeg geheugen. Batterijen opgeladen en oplader voor de zekerheid in mijn tas. Op mijn werk geregeld dat ik op het laatste moment toch niet kom en verlof opneem. Ik ga voor het eerst een geboorte fotograferen. Heel erg spannend!

Een lief stel gaf mij het vertrouwen om een van de belangrijkste momenten in hun leven voor hun vast te leggen. Zou ik het kunnen? Kan ik professioneel blijven of val ik flauw bij het zien van bloed? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet in de weg loop? Hoe ga je om met het fotograferen van medisch handelen? Hoe maak je waardevolle foto’s die niet “plat” zijn?

Zelf heb ik twee kinderen op de wereld gezet, maar nog niet eerder ben ik bij een bevalling aanwezig geweest. Om mijzelf zo goed als mogelijk voor te bereiden op deze opdracht, heb ik tijdens een communicatietraining in het ziekenhuis mogen oefenen. Een simulatie met een levensechte barende pop. Een kleine win-win, want ik kon oefenen als fotograaf en zij konden oefenen wanneer er ook een fotograaf in de verloskamer aanwezig is. Maar dat ter zijde :-).

De dag waarop de kleine geboren zou worden brak aan. Ik was toch wel zenuwachtig, maar ging er voor de volle 100% voor. Wat een voorrecht om bij zo een intiem en bijzonder moment aanwezig te mogen zijn. Zoveel oerkracht zit er in een vrouw! Zoveel toegevoegde waarde heeft de aanwezigheid van de aanstaande vader. Zoveel bewondering heb ik voor hoe er een prachtig mooi kindje op de wereld is gezet. Alle momenten heb ik vast kunnen leggen. Het opvangen van de wee├źn, het luisteren naar het hartje, de geboorte, de eerste ontmoeting tussen ouders en kind, het doorknippen van de navelstreng, de eerste testjes door de verloskundige en de eerste gezinsfoto.

Het voelde als een groot compliment toen de verloskundige tegen mij zei: “kun je er niet vaker bij zijn, je hebt oog voor wat er gebeurd”. En van de kersverse mama: “Ik had helemaal niet door dat je er was. Ik ben zo blij dat je er bent!”.

Met heel veel trots kijk ik terug om deze ervaring. “I did it!”. Mooie, intense beelden kunnen afleveren waar de ouders meer dan blij mee zijn. Een reportage mogen maken van een gebeurtenis die ik nog niet eerder heb mogen vastleggen. Woorden tekort om te omschrijving wat voor belevenis dit is geweest! Een aantal van de beelden mag ik met jullie delen:

error: Inhoud is beschermd