Geboortereportage Maelyn / geplande keizersnede

Wauw wat ben ik een bevoorrecht mensen! Het is zo bijzonder en intens om als fotograaf aanwezig te mogen zijn bij de geboorte van een kindje. Een belangrijk en intiem moment voor de ouders wat ik voor ze in beeld mag brengen. En wat zijn foto’s belangrijk bij het verwerken van deze intense gebeurtenis.

Afgelopen maandag mocht ik voor het eerst op de OK van het Westfriesgasthuis in Hoorn aanwezig zijn bij een gentle sectio, een geplande keizersnede. De aanstaande ouders hadden mij in oktober gevraagd om dit voor hun te verzorgen.

De dag begint al vroeg. Omdat we de zondag ervoor te horen hadden gekregen dat ze als eerste aan de beurt was en wij tot de conclusie kwamen dat je om 07:00 in de ochtend van niemand mooie foto’s kunt maken, hebben we afgesproken bij het ziekenhuis ipv de reportage thuis te starten. Ik wilde graag beginnen met het eerste beeld waarbij de aanstaande ouders het ziekenhuis inlopen. Dus, de wekker gezet om 05:45 en om even over half zeven was ik op de parkeerplaats voor het ziekenhuis. Ze moesten zich om 07:00 melden. Nadat we op de suite een beetje geinstalleerd waren kreeg de mama te horen dat zij zich om kwart over zeven klaar moest gaan maken, want om 08:00 werden we op de OK verwacht.

Daar gaan we, over een donkere gang op de vroege ochtend van maandag 26 november lopen we naar de OK. Het OK team had alles in gereedheid gebracht en de omstandigheden waren rustig. En werd alle tijd genomen voor de aanstaande ouders. In alle rust haalde de gynaecoloog de kleine meid uit mama haar buik. Ik kreeg alle ruimte om van achter het steriele doek in beeld te brengen hoe deze mooie dame geboren werd. Ik hoor de gyneacoloog nog zeggen “kijk jij maar even naar je moeder” waarop een voorzichtige eerste huil als reactie kwam. Naast mij hoorde ik een kleine zucht van opluchting. Twee mensen waren zojuist trotse ouders geworden van een gezonde dochter. Geboren 26 november 2018 om 08:56 te Hoorn.

Nadat de kleine meid was nagekeken mocht papa haar navelstreng doorknippen en naar haar moeder toe brengen. Een van de mooiste momenten bij deze vorm van geboorte, het moment dat de vader vol trots zijn kindje naar de moeder brengt en zij in alle rust haar mooie meisje kan bewonderen. Na het eerste moment van contact vroeg ik aan een van de leden van het OK team, weten we al hoe ze heet? Die vraag werd meteen gesteld en vol trots zeiden ze tegelijk “Maelyn”.

Zo rond de klok van half tien mochten ze terug naar de uitslaapkamer. Maelyn was al wat aan het zoeken naar de borst van haar mama. Ze lag heerlijk huid op huid en ze genoten zichtbaar van dit kleine wonder. Nog wat extra controle, en voor mama eindelijk wat drinken, werd Maelyn gewogen op 3606 gram. Alles verliep voorspoedig en om kwart over tien waren we terug in de suite. Natuurlijk mag het nieuws over dit mooie geluk de wereld in gebracht worden. De opa’s en oma’s worden gebeld en ook grote zus krijgt van papa te horen dat haar zusje geboren is.

De ontmoeting met de familie is het volgende magische moment. “Hier is ze, je zusje” nog wat onwennig wordt er gekeken naar het kleine roze babytje wat bij haar mama op de borst ligt. Opa’s en Oma’s bewonderen haar “kijk wat een haar”, “hier heeft ze een geboortevlek”, “wat is ze donker he, net als haar zus”. De eerste kennismaking heb ik in beeld gebracht en ik gun de familie hun moment met elkaar. Even koffie drinken en zelf beseffen wat er zojuist allemaal is gebeurd. In alle rust kijk ik achter op mijn camera wat beelden terug. En komt een gevoel van trots in mij naar boven, wauw wat een ervaring.

De kleine Maelyn krijgt van haar vader en grote zus haar eerste kleertjes aangetrokken en na het familieportret verlaat ik voldaan het ziekenhuis.

Lieve Maelyn,

Je bent klein en heel erg kwetsbaar

O zo groot wanneer je lacht

Met open ogen naar de wereld

Jij bent jij, dat is jouw kracht.

Veel liefs, Cynthia

error: Inhoud is beschermd